La CUP vol posar les bases d’un consorci local de la comunicació

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) vol per la ciutat de Banyoles un futur consorci local de la comunicació que algutini totes les inquietuds en aquest camp i que esdevingui un nucli inclusiu, dinamitzador i integrador de les iniciatives que sorgeixin des de la societat. Ho ha explicat aquest divendres el número 2 de la formació, Ferriol Masó, el qual ha demanat “anar més enllà en matèria comunicativa al Banyoles i al Pla de l’Estany”. Això passa, ha dit, “per potenciar el mitjà de referència a la comarca, que és Ràdio Banyoles”. Davant de la seu de Ràdio Banyoles, Masó ha anunciat que una de les prioritats de la CUP a l’Ajuntament serà recuperar i aplicar el reglament de participació ciutadana de Banyoles, “ja que actualment està en un calaix”.

La CUP vol que Banyoles sigui una ciutat oberta i creadora d’oportunitats i en aquest sentit aposta per posar les bases d’un futur consorci local de la comunicació per superar “l’actual panorama d’estancament i aconseguir per la nostra ciutat uns mitjans que siguin multiplataforma, que informin des de tots els canals, que siguin plurals, oberts i atractius per la ciutadania, aptes per cobrir tots les necessitats”. En aquest sentit, considera que el consorci s’ha de basar en un model comunicatiu “rigorós, equànime i de qualitat en el marc del Pla de l’Estany” i que ha de defensar “una informació documentada i contrastada que promogui la reflexió i l’anàlisi”.

Ho ha explicat el número 2 de la CUP a Banyoles, Ferriol Masó, en una roda de premsa que ha realitzat aquest divendres a davant de Ràdio Banyoles. “Defensem uns mitjans que combatin el dirigisme i que responguin als interessos de la societat civil com a protagonista de la informació”. En aquest sentit, ha posat l’accent en Ràdio Banyoles, que ha definit com a mitjà referencial al Pla de l’Estany, i que ha assegurat que “ha de ser el mitjà capdavanter a Banyoles i comarca”. “Volem potenciar Ràdio Banyoles i dotar-lo de recursos suficients perquè es pugui consolidar com a mitjà accessible, innovador i obert a la ciutadania, informant a peu de carrer”.

Aplicar el reglament de participació ciutadana

Una de les raons de ser de la CUP és combatre la cultura de la democràcia delegada, en què els ciutadans escullen uns representants que es dediquen a generar un corpus legislatiu d’acord amb els interessos del poder ecònomic dominant. Ara bé, segons remarca Masó, sovint ens trobem que existeix un ordenament jurídic que permet certs mecanismes de participació que no es porten mai a la pràctica. És l’exemple de Banyoles, on hi ha previstos mecanismes per garantir la participació ciutadana però que no s’apliquen  per la manca de voluntat política.

La CUP, ha explicat Masó, creu que la democràcia real és la que permet decidir dia a dia el model de societat que volem, i que per tant l’objectiu és retornar la política a la gent i que la veu del carrer es faci sentir també dins l’Ajuntament. “Hem de crear canals de participació real i garantir que s’utilitzin i serveixin perquè els veïns executin polítiques per al poble; és a dir, aconseguir la plena democratització de la vida social, política i econòmica”, ha manifestat Masó, que ha afegit que “cal recuperar la confiança en les institucions i tornar a despertar l’interès pels afers públics a partir de la implicació de la ciutadania”. En aquest sentit, la CUP defensa que la ciutadania s’ha d’implicar en la política municipal per la via de la participació directa i en aquest sentit considera essencial que a Banyoles “s’apliqui el reglament de participació ciutadana, que actualment està en un calaix”. L’objectiu ha de ser, segons ha precisat Masó, aplicar el reglament de participació ciutadana de Banyoles i completar-lo amb l’opinió del teixit associatiu a través d’un procés participatiu.

Implicar les associacions de veïns

Segons ha subratllat Masó, la CUP treballarà a Banyoles per impulsar iniciatives que impliquin les associacions de veïns i la ciutadania en general en l’acció política municipal . Això passa, ha dit, per la millora de les estructures participatives per barris. “Els consells de barri poden ser eines efectives de participació i diàleg sempre que es vetlli per la seva representativitat i que tinguin les atribucions necessàries per al control de l’acció municipal”, ha afirmat l’independentista.