La CUP se suma al manifest de la iniciativa ciutadana Salvem Sotamonestir

Des que es va iniciar el procés de modificació puntual de la zona de sota monestirhem deixat clara la nostra postura envers el projecte del consistori i la opinió que ens mereix el procés “participatiu” endegat per CIU.

Sota monestir és l’última gran zona verda que queda dins la trama urbana i, per tant, és de gran valor estratègic per l’ordenació de la ciutat i per definir el model de ciutat que volem de cares al futur. Conté la part més ben conservada de la xarxa de recs i horts que caracteritzava Banyoles i està directament vinculada al monestir de Sant Esteve, que donà origen a la ciutat. Els valors històrics, socials, ambientals, paisatgístics i productius d’aquesta zona són evidents i reconeguts en documents com el Pla Director del Pla de l’Estany, el Pla Territorial de les Comarques Gironines i el Catàleg de Paisatge de les Comarques Gironines.

La quantitat d’habitatges buits actualment a Banyoles (més de 1000, pel cap baix), la disponibilitat d’altres zones de sòl urbanitzable al municipi (com la zona de can Juncà) i les actuals previsions a la baixa del creixement demogràfic a nivell de Catalunya i les Comarques Gironines (l’any 2011 només es va augmentar en 99 habitants) fa totalment innecessària la construcció de més habitatge a sota monestir. Per tant, caldria replantejar la quantitat de sòl qualificat com a urbanitzable a sota monestir i la construcció potencial de més de 500 nous habitatges a costa del nostre patrimoni.

D’altra banda, l’ordenació d’una zona tan emblemàtica i alhora estratègica per a la ciutat com sota monestir cal fer-la tenint en compte el conjunt de la ciutat i les seves necessitats, amb un estudi de mobilitat que la recolzi, amb el Pla Especial dels Recsi el Pla Local d’Habitatge sobre la taula i, sobretot, tenint en compte l’opinió dels ciutadans i ciutadanes, amb un procés de participació obert i treballat i no únicament amb sessions informatives per cobrir l’expedient.

En un moment en què s’està veient la importància vital de recuperar la relació amb la terra, que es reconeix l’alt valor organolèptic dels aliments produïts localment enfront dels que venen de lluny, que tenim estudis que vinculen directament el paisatge amb la salut i els beneficis de treballar l’hort en termes de qualitat de vida i cohesió social, a Banyoles es continua apostant per l’urbanització. És veritat que presenten un projecte que, abans de la febre constructora, hagués estat prou aplaudit. Però no entenen que han arribat tard. Que ara ja no n’hi ha prou amb construïr ordenadament. Ara cal tenir una visió més àmplia per arreglar els nyaps que ens han deixat des de fa anys, per facilitar l’accés als habitatges buits que ja tenim, per conservar i potenciar els horts com estan fent en molts altres llocs (alguns amb el suport de CIU, com a Sant Cugat), per apostar per un altre tipus de mobilitat que no prioritzi el cotxe privat,... En definitiva per treballar un altre model per Banyoles.


Per tot això ens sumem al manifest promogut per la iniciativa ciutadana Salvem Sotamonestir i emplacem als banyolines i banyolines a assistir el proper ple per tal de fer escoltar la seva opinió a l'Ajuntament.