La CUP Banyoles emplaça a l’equip de govern a repensar col•lectivament el projecte del POUM i obrir-lo al debat ciutadà

La formació considera que és imprescindible que es reiniciïn les reunions sectorials i que s’impliqui a tota la ciutadania en la redacció del pla. És per això que la CUP efectua una sèrie de propostes a tenir en compte per l’equip de govern abans no sigui massa tard.

Un cop aprovat per part de l’equip de govern l’avanç del planejament del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Banyoles, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha presentat aquest dijous una sèrie de propostes a l’Ajuntament de la ciutat per tal de posar sobre la taula aspectes de vital transcendència a l’hora de desenvolupar aquest instrument d’ordenació urbanística. Aquestes qüestions van més enllà dels aspectes purament urbanístics, ja que afecten temes tan essencials com la sostenibilitat de la ciutat. Tenint en compte que encara hi ha un cert marge de temps, la CUP demana a l’equip de govern que es replantegi l’avanç del POUM tenint en compte les següents propostes:

Principalment, la CUP considera que és imprescindible trobar fórmules de debat col·lectiu per tal de buscar l’augment de la implicació i participació en la redacció del pla per part de la ciutadania. També entén que és necessari revisar la diagnosi que s’ha fet del POUM amb la finalitat de revisar errors que s’hagin pogut cometre, tenir en compte la necessitat de comptar amb el Pla especial de recs finalitzat i aprovat per tal d’estalviar errors, temps i diners, així com incloure una estratègia d’actuació sobre Sotamonestir a partir dels elements destacats en la conformació del paisatge agrari. A més, la formació considera que cal pal·liar les mancances en mobilitat a la ciutat de Banyoles i, en aquest sentit, contemplar en el POUM la creació d’una taula de mobilitat per fer-ne el seguiment i actualització quan es consideri oportú. També és necessari consensuar aquest POUM amb el municipi de Porqueres tenint en compte la importància del continu urbà Banyoles-Porqueres en el desenvolupament del pla i, finalment, incorporar un estudi sobre mobilitat per avançar així cap a una comarca sostenible.

És per tots aquests motius que la CUP Banyoles demana a l’equip de govern que, ara que encara no és massa tard, tingui en compte aquestes propostes que es detallen a continuació:

PROPOSTES

PRIMERA.- Augment de la participació en la redacció del pla

És imprescindible, com a mínim, que es reiniciïn les reunions sectorials i que s'impliqui al conjunt de la ciutadania en el procés de redacció del Pla. En la primera fase no es va aconseguir però la redacció d'un POUM té un recorregut llarg i encara som a temps de redreçar la situació. Cal fer un esforç molt més gran per tal d’arribar al conjunt dels ciutadans. No es pot definir un POUM en base a reunions de despatx i pretendre que la ciutadania se senti part del procés. És especialment greu que cap dels butlletins municipals que s’han enviat des de l’inici dels treballs del POUM no s’hagi utilitzat per fer arribar la informació a la població d’una manera directa i plana i per destacar la importància d’un document així pel futur de la ciutat per tal de fomentar la implicació de la ciutadania (només va sortir en un butlletí, com un petit article que ni tan sols ocupava una pàgina). D’altra banda, és també bàsic que es prenguin actes en les sessions de control i seguiment dels treballs del POUM així com a les reunions sectorials per tal que els tècnics puguin realment tenir en compte les conclusions que es puguin extreure dels debats.

SEGONA.- Revisió de la diagnosi per tal de subsanar errors

Cal fer una revisió de la diagnosi que es fa inicialment al POUM ja que és el que ens serveix de punt de partida. S’hi troben alguns errors que caldria rectificar (per exemple: Cal Nocaire, una masia típica catalana que porta més de 15 anys enderrocada i que apareix als documents; o la Fonda Comas o la Masia, que hi apareixen encara com a llocs d’allotjament). Els tècnics que han redactat el document i que desconeixen la realitat banyolina, s’han basat amb aquest diagnòstic incorrecte per prendre decisions o per escollir el millor escenari possible.

TERCERA.- Necessitat de treballar el planejament del POUM amb el Pla especial de recs finalitzat i aprovat.

Aquest document és un dels documents claus per a la redacció del POUM de Banyoles. No s'entén que s'hagin iniciat els treballs sense comptar amb aquesta eina sobre la taula. És un dels documents previs a l'avanç pla i no de redacció paral·lela o fins i tot posterior com és el cas. Considerem que deixar congelada la modificació del Sotamonestir fins a tenir el pla de recs aprovat no té cap mena de transcendència si aquesta modificació ja ha estat treballada i aprovada inicialment sense tenir-lo en compte i demanem que no es caigui en el mateix error pel que fa al POUM. És important que es facin els projectes en l’ordre que toca per estalviar-nos errors, temps i diners.

QUARTA.- Anul·lació de la modificació puntual de Sotamonestir i inclusió de la peça sense acords previs dins el POUM.

Des de la CUP entenem que ordenar una peça de la magnitud i importància del Sotamonestir s'ha de fer tenint en compte tota la ciutat. Aquest procediment dóna més joc alhora de distribuir les zones verdes i equipaments que poden sorgir de la urbanització de l'espai. També d'aquesta manera pot estudiar-se de manera més fidedigne la possibilitat de desclassificar una part del Sotamonestir com podrien ser l'UP4 i el NP8 i deixar l'UP5 com a residencial mixt.

Així mateix, demanem que s’inclogui una estratègia d’actuació sobre el Sotamonestir des del planejament, a partir dels espais estructuradors que l’articulen i dels elements destacats en la conformació del paisatge agrari (camins, canals i sèquies, recs,...), més enllà de la normativa urbanística, definint actuacions estratègiques en relació amb aquests elements per tal d’impulsar la seva funció d’elements vertebradors del territori i el seu potencial per a usos lúdics i d’educació en el lleure, així com el tractament i la protecció d’aquells que sigui necessari.

CINQUENA.- Estudi de mobilitat i creació de  la Taula per la mobilitat.

Des de la CUP entenem que ens cal ser conscients de les mancances en mobilitat a la ciutat de Banyoles, per això és necessari que l’avanç POUM contempli un estudi de mobilitat i que es creï una taula de mobilitat per fer-ne el seguiment i actualització quan es consideri oportú. Això, ens ha de permetre poder definir quina és la millor opció per redefinir i adequar la mobilitat a la nostra ciutat. No es poden fer propostes a cegues en un tema clau per a la bona vertebració de la ciutat. Un estudi seriós de mobilitat, previ a la redacció del pla, ens ajudaria a dibuixar amb molt més encert l’ordenament dels diferents sectors.

SISENA.- Necessitat de consensuar part d'aquest pla amb l'Ajuntament de Porqueres

Des de la CUP entenem que el continu urbà Banyoles-Porqueres té un gran pes de població i no acaba d'estar ben resolt. El seu planejament sobrepassa l'àmbit municipal. En aquest tram, és necessari treballar conjuntament amb l'Ajuntament del municipi veí per tal que hi hagi una coherència de planejament a un costat i l'altre del límit municipal. L'Ajuntament de Porqueres ha revisat recentment el seu POUM i ja s'ha perdut una oportunitat de dur a terme un ordenament amb una visió més global. Seria una llàstima no tenir-ho en compte ara que es revisa el de Banyoles i continuar treballant d'esquena quan és evident la necessitat d'una coordinació entre els dos municipis.

SETENA.- Incorporar un estudi sobre la sostenibilitat de Banyoles

Des de la CUP creiem que ens cal fer avanços cap a una comarca sostenible i, per això, ens cal començar per fer avenços en aquest sentit a la capital. Tenim la oportunitat de fer un POUM pioner, que incorpori conceptes nous que han anat sorgint en els últims anys: slow city, Km 0, agricultura de proximitat, sostenibilitat energètica, residu zero; que potenciï els valors de clúster que pugui tenir la zona, com per exemple l’agricultura o el turisme cultural, a més de l’esportiu. Podem treure l’Agenda 21 del calaix i el PAES, com a mínim, i fer un POUM que tingui en compte la sostenibilitat energètica i ambiental del municipi.