Valoració del Ple del dia 28 de novembre de 2011

Dilluns dia 28 de novembre, al ser l’últim dilluns de mes, es va fer el ple municipal, un ple de “pur tràmit” per alguns i per altres un ple on es va tractar un dels principals temes de ciutat que ens ha de definir la Banyoles del futur. On es va aprovar portar a participació ciutadana la modificació del POUM (Pla General d’Ordenació Urbana a l’àmbit de la Ronda Monestir-Riera Canaleta).

Un punt que per l’equip de govern és un pur tràmit, per nosaltres no és així, creiem que aquest dilluns va començar un dels debats més importants per la nostra ciutat, el debat d’el projecte que ja ve predefinit per l’equip de govern i que es portarà a participació ciutadana, quan encara li falten 2 dels eixos principals per poder valorar-lo per la ciutadania.

El nostre grup municipal no vam votar favorablement  aquest punt, no perquè estiguem en contra de que es faci un procés de participació, sinó perquè creiem que l’ordenació d’una zona clau com la de Sota-Monestir s’ha d’incloure dins de l’elaboració del nou POUM i comptar amb un procés de participatiu més ampli i no a partir d’un projecte predefinit, que obvia  2 peces claus com són:

1.- El pla d’habitatge, que és essencial per poder actuar en qualsevol zona pendent d’ordenació, ja que el mateix pla ens ha de indicar la previsió de creixement, el nombre d’habitatges buits disponibles i, finalment, el nombre d’habitatges nous.

2.- La visió global de ciutat que ens ha de definir la Banyoles del futur a partir de les opinions dels ciutadans i ciutadanes.

I a la vegada, evidencia la falta de model de ciutat per part de l’equip de govern , que planteja una ordenació  de la zona de sota monestir, amb un gran valor històric i ambiental per la ciutat, a través d’un pla especial quan s’hauria d’estar tractant dins de la nova revisió del POUM.

A tot això, el regidor d’Urbanisme Miquel Vilanova va remarcar que el que  estàvem demanant eren criteris, uns criteris que estranyament defineixen un procés participatiu ven fet i que ells no han contemplat. El punt va ser aprovat pels vots favorables de Junts per Banyoles, CIU i el regidor no adscrit Jordi Bosch (Barraca).

A part d’haver tractar aquest punt tant important, a la sessió plenària, es van debatre més temes, com els que destaquem dins la comissió informativa de d’administració general i hisenda, es va aprovar que l’Ajuntament de Banyoles  s’adherís al Servei de mediació d’assegurances de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, on ens vam abstenir, de la mateixa manera que ho vam fer en el segon punt, on es proposava la modificació de crèdit núm.70 del Pressupost de l’exercici de 2011, per acabar de cobrir les despeses fins a final d’any. 

Però en aquest apartat volem posar especial èmfasi en l’últim punt, on l’equip de govern proposa la supressió del registre municipal d’unions estables de parella, on vam votar en contra, ja que ens va sorprendre que s’elimini un servei que actualment l’Ajuntament de Banyoles ofereix totalment gratuït i públic. I que a més es parli de la seva supressió justament ara que el darrer Reglament de la Llei d’Estrangeria ha obert la porta a la regularització a partir de la institució de parella de fet.

Evidentment  arguments no ens van convèncer, ja que no creiem que els motius pel que van portar a crear-lo s’hagin superat, a la vegada creiem que és una mesura de control contra els nouvinguts i una privatització en tota regla d’un servei públic, ja que si realment totes aquelles persones que vulguin normalitzar la seva situació de parella estan protegides, tenint en compte que si fa un any que vius amb la teva parella no pots gaudir de cap de les proteccions que segons els arguments de la supressió del registre, tens, l’opció d’anar al notari a buscar el certificat. El punt va ser aprovat amb els vots favorables de Junts Per Banyoles, CIU i el regidor no adscrit Jordi Bosch (Barraca).

I deixant de banda les comissions informatives i passant al punt de control d’ òrgans de la corporació que contempla els precs, les preguntes i les mocions, en aquest cas es va entrar una moció conjunta de la CUP i ICV-IDB: Moció per instar al govern de l’estat a modificar la llei hipotecària amb la finalitat de regular la dació en pagament i adoptar les mesures necessàries per evitar els desnonaments per motius econòmics i garantir el dret a l’habitatge.

En resum una moció  necessària per protegir a totes aquelles persones que per raons econòmiques no poden assumir el pagament del pis, en són expulsades però a més a més se les continua perseguint des dels  bancs i les caixes perquè continuïn pagant un pis que ja no és seu. La moció va rebre 6 vots a favor els dos de la CUP, 1 D’ICV-IDB, 3 de Junts i va ser tombada pels 10 vots en contra, 9 de CIU i un del regidor no adscrit Jordi Bosch, “Barraca”.