TTIP

Ahir, dia 3 de novembre, el Ple de l’Ajuntament de Banyoles va aprovar que Banyoles es declari ciutat contrària al TTIP. La moció va ser presentada per la CUP i ICV-Independents per Banyoles, i va comptar amb el suport favorable del grup de Junts per Banyoles, la qual cosa va permetre la seva aprovació malgrat l’abstenció de l’actual equip de govern, en mans de Convergència i Unió. Alhora, es va aprovar dur la moció al Consell Econòmic i Social per ampliar el consens i debatre entre els diversos grups que composen l’òrgan. 

Des de la CUP veiem molt positiu l’acord entre els diversos grups municipals respecte a una problemàtica que creiem que no està tenint el suficient tractament mediàtic malgrat les grans repercussions que pot comportar en el nostre dia a dia tant a nivell municipal com a nivell de país. El TTIP (sigles en anglès de Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió) es tracta d’un acord entre la Unió Europea i els Estats Units per liberalitzar les relacions comercials. Això comporta, a la pràctica, una rebaixa dels estàndards de les legislacions actuals en matèria de qualitat a nivell laboral, mediambiental i de salut, força més elevats a la UE que no pas als EUA. Així doncs, el tractat tan sols sembla afavorir els interessos de les grans multinacionals en detriment del conjunt de la població que, a més a més, veuria retallada la seva sobirania en totes aquestes matèries atès el caràcter supraestatal de l’acord.

Per tots els motius que es detallen a la moció i que podeu llegir aquí, creiem que és responsabilitat de les comunitats locals ampliar el debat entorn aquesta qüestió i fer extensiu del mateix a tota la població. Des de la CUP exhortem al compliment de la moció i que no esdevingui una simple declaració retòrica que no comprometi al debat i a la informació.

Finalment, no entenem l’abstenció dels regidors i regidores de Convergència i Unió, atès que el TTIP és un dels instruments dels quals es doten les grans multinacionals per retallar la sobirania dels pobles. Des d’una candidatura que diu que defensa el dret al poble català a l’autodeterminació i a regir el seu futur per si sol, sembla cínic abstenir-se davant un fet de tal transcendència. La plena sobirania només l’aconseguirem si, més enllà de les vies institucionals, comencem a treballar per desvincular-nos de tots aquells organismes aliens a les institucions catalanes que limiten, dicten i imposen uns deures i necessitats que no ha triat en cap moment el poble català.