L’equip de govern recull els fruits d’anys deixant de banda la participació ciutadana a Banyoles
Doncs bé amb aquesta tercera sessió de participació avui s’acaben les sessions de participació ciutadana (amb la participació de 12 persones a la primera sessió, 33 a la segona sessió, i 30 a la tercera sessió). També s’han recollit unes 300 enquestes de percepció i expectatives ciutadanes. Un cop analitzats els resultats s’elaborarà un informe que es farà arribar als redactors del POUM per a que les tinguin en consideració.
A partir d’aquí s’acaba la participació ciutadana com a espai de debat, de reflexió i de consens. Segons el programa aprovat es publicarà l’Avanç de Pla on s’hi podran fer aportacions mitjançant instàncies durant 30 dies, i ja es farà l’aprovació inicial del POUM, amb 45 dies per formular al·legacions. Amb la majoria absoluta actual de l’ajuntament, la participació com a eina de consens per incidir en la presa de decisions que afecten al nostre entorn acaba avui aquí.
I l’equip de govern acaba de recollir els fruits d’anys deixant de banda la participació ciutadana a Banyoles. La participació, perquè funcioni, s'ha de treballar. Necessita uns anys de maduració. Amb la poca participació d'aquestes jornades CIU està recollint els fruits de més de 6 anys de governar sense tenir en compte al poble, solucionant els temes als despatxos a porta tancada i amb dues trucades. No considera prioritari tenir una regidoria de Participació Ciutadana i té el Reglament de Participació Ciutadana, que ja voldrien moltes ciutats, tancat al calaix. Tampoc és valent per fer processos de participació vinculants al·legant que qualsevol podria dir qualsevol bestiesa però obviant que també és possible establir mecanismes de control per tal d'assegurar que s'acceptin únicament propostes viables.
El resultat de tot plegat és que, en la primera jornada de participació van assistir únicament 12 persones, més de la meitat d'elles vinculades als grups polítics de la oposició, en una ciutat de quasi 20.000 habitants. Un fracàs social en majúscules, superant qualsevol altre ciutat del país. La crida des de la Plataforma Salvem Sotamonestir a la participació per tal que quedés constància de la voluntat de preservació d'aquest espai va fer augmentar l'assistència a la segon jornada, que va arribar a les 32 persones. Sí, es va augmentar, però continua essent un nombre ridícul en comparació als habitants. L'Ajuntament, això sí, havia previst una sala més petita que l'anterior, on amb prou feines s'hi cabia, suposem que perquè ja no esperava que augmentés massa el nombre de participants. Avui som una trentena i s'ha acabat el procés participatiu. En total hauran passat per aquí unes 35 persones diferents i amb aquestes s'ha de perfilar l'ús que fan els ciutadans de la ciutat, la visió que en tenen i com esperen que sigui en un futur. És evident que les dades resultants no es poden qualificar de representatives.
Però ja sabem que per aquest equip de govern la participació és un tràmit que s'ha de passar. No hi creuen i, per tant, no hi destinen recursos, esforços ni en fan cap mena de bandera. No han enviat cartes explicant als ciutadans la importància del POUM i cridant-los a participar; no han aprofitat l'enviament de la revista municipal per fer arribar porta a porta una enquesta, per simple que fos, a tots els ciutadans; no han treballat amb les escoles ni instituts ni amb les associacions de veïns ni amb els consells de barri (que tampoc funcionen). I, en un context de descrèdit dels polítics i de distància de la població amb la pràctica política, és normal que es plantegi un procés de participació ciutadana i no hi hagi participants. Sobretot, com hem dit, si no s'ha treballat prèviament la participació, si no tens la fama de ser un govern que escolta al poble i, finalment, si no es fa difusió directa per tal d'assegurar que la informació arriba al màxim de gent possible.
Des de la CUP creiem que el procés de participació, els espais de debat sobre la ciutat, no es poden aturar aquí, amb aquesta última jornada. Si l'Ajuntament vol realment saber la opinió dels seus ciutadans cal que els vagi a buscar. Aquí hem posat alguns exemples de mesures que poden aplicar-se. Si, en canvi, ho dóna per vàlid i continua endavant amb el procés del POUM ho considerarem una estafa.