La CUP Banyoles aposta per municipalitzar els serveis bàsics de la ciutat

Que els serveis siguin gestionats directament per l’ajuntament i no per empreses externes és una de les fites que la CUP Banyoles continuarà reclamant durant el proper mandat. La finalitat és vetllar perquè els beneficis d’aquestes gestions reverteixin en la ciutat i no únicament en les empreses concessionàries

Actualment l’Ajuntament de Banyoles té 62 contractes administratius externalitzats, 30 dels quals afecten directament la gestió pública o de domini públic. El servei de l’aigua, per exemple, està gestionat per Aigües de Banyoles; la recollida d’escombraries està delegada al Consell Comarcal i gestionada per Vila S.L., entre d’altres. A més, la CUP també es refereix a la gestió privativa dels equipaments municipals, com els Banys Vells i els terrenys municipals del Club Natació Banyoles -tots menys l’edifici-, que privatitzen espais del bé comunal, l’Estany de Banyoles.  

En una roda de premsa aquest dimarts a la tarda davant d’Aigües de Banyoles, l’actual regidora i cap de llista de la CUP Banyoles, Sandra Pazos, ha insistit en el fet que “la municipalització és l’única garantia per aconseguir que els ajuntaments gestionin els serveis de forma transparent i que els beneficis reverteixin directament en el poble, respectant al mateix temps els drets laborals dels treballadors”.

Al llarg d’aquest mandat, la CUP Banyoles s’ha oposat frontalment a la gestió externa dels serveis, un fet que tal com ha explicat Sandra Pazos porta a “l’augment de preus com a garantia de la viabilitat de les empreses i, conseqüentment, comporta la precarietat dels treballadors, disminuint els sous i afavorint l’enriquiment privat, en lloc d’invertir els guanys en la millora de la ciutat”.

Algunes de les mesures que la CUP Banyoles incorpora al seu programa electoral en l’àmbit de municipalització dels serveis són les següents:

  • Treballar per municipalitzar tots els serveis de Banyoles, perquè creiem que la gestió directa és l’eina per garantir els drets dels treballadors i treballadores, la transparència i l’eficiència del servei.

• Treballar per la municipalització de l’aigua a través d’un procés de participació popular perquè tots els veïns i veïnes puguin decidir sobre com cal gestionar el servei d’aigua provinent de l’Estany de Banyoles, i del qual ells en són propietaris.

• Treballar per garantir que totes les concessions administratives que es facin des de l’Ajuntament de Banyoles, on no s’hagi pogut aplicar una municipalització, hi prevalguin empreses del tercer sector, entitats o cooperatives, enfront d’empreses privades o multinacionals.

• Apostar perquè totes les concessions administratives o contractes de gestió existents a l’Ajuntament de Banyoles reverteixin en la ciutat i no s’utilitzin els guanys com a beneficis individuals.

• Fer un estudi del cost que tindria municipalitzar tots els serveis actualment externalitzats.