NO és NO! Aturem les agressions sexistes.

Comunicat en relació a la Junta de Portaveus convocada pel tractament de les agressions sexistes en festes populars. 

Des de la CUP Banyoles volem valorar positivament la junta de portaveus que vam convocar per tractar la problemàtica de les agressions sexistes durant les festes populars, una problemàtica que en molts moments resta invisibilitzada malgrat que les estadístiques referents a casos de violència i discriminació contra les dones en aquests espais mostren xifres alarmants. Com a grup municipal, i com a formació política que es considera feminista no podem en cap cas tolerar que agressions d’aquest tipus es donin a Banyoles sense cap mena d’iniciativa per part de l’administració. Per això vam considerar oportú emplaçar la resta de grups municipals al voltant de l’elaboració d’una campanya institucional i un protocol d’actuació contra casos d’agressió masclista i contra qualsevol discriminació per raó de sexe i/o orientació sexual. 

A la Junta es va acordar d’engegar una resposta en dues parts. Una primera, d’elaboració d’una campanya de conscienciació pública a partir de material gràfic, de resposta ràpida i enfocada a les properes festes de Sant Martirià; i una segona, que ha de servir per l’elaboració d’un protocol d’actuació davant d’aquests casos.

Com diem celebrem la recepció de la nostra proposta per part de l’equip de govern i la resta de grups municipals. Vam obtenir el compromís de l’Ajuntament en destinar recursos en aquest sentit per les festes de Sant Martirià, la proximitat de les quals implica una resposta ràpida per part del consistori. Tanmateix, vam deixar palès, i així va semblar de consens, que una iniciativa tan ambiciosa com la que plantegem requereix de l’esforç no només de les institucions municipals, sinó de tota la població banyolina. Respecte a això, tant en l’elaboració de les campanyes de conscienciació per fires, com el protocol que es va proposar elaborar, des de la CUP som fermes defensores de la creació d’espais de trobada de les entitats i col·lectius feministes de la nostra ciutat amb aquells organismes institucionals. Estem convençudes que aquesta és la via de treball per generar compromisos més ferms que possibilitin desplegar la feina feta a tot Banyoles.

Per últim, volem manifestar que la cerca de consensos per a què les institucions municipals donin resposta a les problemàtiques de la població és i serà sempre un objectiu primordial per la CUP; de la mateixa manera que ho és que els consensos es trobin amb la participació del conjunt de la societat organitzada en els espais de presa de decisions. Tenim fe en què la iniciativa present permeti situar un precedent en l’elaboració de campanyes de conscienciació i actuació institucional en casos de discriminació, malauradament tant presents en una societat desigual com la nostra. 

Tanmateix, vam deixar palès, i així va semblar de consens, que una iniciativa tan ambiciosa com la que plantegem requereix de l’esforç no només de les institucions municipals, sinó de tota la població banyolina.